Glasilo Saveza udruženja građana oštećenog sluha i govora BiH

 

 MOSTOVI BROJ 4

 MOSTOVI BROJ 5

 

 MOSTOVI BROJ 6

  

 MOSTOVI BROJ 7

Sadržaj

Saradnici u ovom broju

 

 MOSTOVI BROJ 8/9

 

 MOSTOVI BROJ 10

 

 

 

BONTONČIĆ  ili  kako svima biti prijatelj

 

U susjednoj nam Hrvatskoj se po školama dijelila od strane Hrvatskog saveza udruga tjelesnih invalida uz pomoć Ministarstva prosvjete i sporta knjižica "Bontončić ili kako svima biti prijatelj" koja sadrži 17 savjeta namijenjenih djeci koji ih upućuju kako komunicirati s djecom s invaliditetom i djecom s težim zdravstvenim problemima te kako im biti prijatelj. Knjiga je svojevrsni nastavak uspješnog "Bontona u svakodnevnoj komunikaciji s osobama s invaliditetom", samo što je "Bontončić" pisan i ilustriran na djeci prihvatljiv način. Knjižicu sam pročitala i uz njihovo dopuštenje prenosim u cijelosti botončić, naravno uz sličice koje ilustriraju posebno svaki savjet.

 

Cijenjeni roditelji,

U razredu ili školi koju pohađa vaše dijete ima djece koja pate od neke bolesti ili nekoga tjelesnog nedostatka i one koja se od većine razlikuju svojim tjelesnim izgledom ili nekim razvojnim teškoćama. Možda je s vašim djetetom u razredu neko dijete koje pati od astme ili je slabovidno, neko nemirno dijete koje se ne može koncentrirati ili neko izrazito debelo ili nagluho dijete. Sigurni smo da ćete se složiti s tvrdnjom da su sva djeca jednako vrijedna i važna, pa im stoga treba pomoći da se što lakše nose sa svojim teškoćama. Kako bismo djeci pomogli da se što bolje nose s različitostima koje ih okružuju, izradili smo "Bontončić ili kako svima biti prijatelj" koji će im olakšati druženje sa svom djecom.

Srdačno vas molimo da pročitate ovaj bonton i porazgovarate sa svojim djetetom o uputama koje smo u njemu naveli. Bit će to dobra prigoda da sa svojim djetetom porazgovarate o susretljivosti prema drugima, o radosti koja proizlazi iz pružanja pomoći i brige za druge, o toleranciji prema onima koji su na bilo koji način drugačiji.

Posebno je važno da pomognete svom djetetu u razumijevanju teškoća i tegoba o kojima bonton govori kako ih se dijete ne bi bojalo. Potaknite svoje dijete da vam prepriča neke upute iz bontona, provjerite razumije li o čemu one govore, potaknite ga da ih usvoji. Školsko okruženje u kojem se djeca uzajamno razumiju i pomažu i u kojemu nema djece koja su zbog neke tjelesne slabosti ili nedostataka isključena iz zajedničkih dječjih akcija, omogućuje svima ljepše i zdravije odrastanje.

 

Cijenjeni učitelji,

Vaš težak, odgovoran, prelijep i nadasve važan posao poučavanja i odgoja djece često je dodatno otežan ne samo prevelikim brojem učenika u razredima, već i njihovom različitošću. U svakom se, naime, razredu nadu iznimno bistra i ona manje nadarena djeca, poslušna i mirna, neposlušna i živahna. U redovne su škole uključena i mnoga djeca s različitim bolestima, poremećajima i tjelesnim nedostacima koja često traže dodatnu pažnju i učitelja i učenika.

Kako bismo vama i djeci koju poučavate pomogli u komunikaciji s tom djecom sročili smo "Bontončić ili kako svima biti prijatelj", namijenjen, u prvom redu, učenicima. Nadamo se da će njihova pomoć i bolja suradnja s djecom koja se po nečemu razlikuju od većine olakašati i vaš rad s tom djecom.

U "Bontončiću" govorimo o nekim teškoćama i problemima s kojima se mnoga djeca susreću već od malih nogu. Poznato je da strah često nastaje iz neznanja ili nepoznavanja nekih pojava, pa vas stoga molimo da s djecom proradite upute iz "Bontončića" kako bi kod njih uklonili strah od nekih bolesti (npr. epilepsije, dijabetesa, astme) ili otpor prema druženju s djecom koja su po svom tjelesnom izgledu različita od većine. Djeci u prvim razredima osnovne škole trebalo bi na jednostavan način protumačiti neke bolesti ili poremećaje, pa vam nudimo nekoliko jednostavnih definicija tegoba koje smo uključili u "Bontončić".

Epilepsija - Bolest nije zarazna, a liječi se lijekovima koji malo smiruju i uspavljuju, pa je to i razlog što su ta djeca povremeno nešto sporija od druge djece. Zahvaljujući suvremenim lijekovima djeca s epilepsijom više nemaju "velike napade", već se bolest očituje kao povremeni, kratki gubitak pažnje, izgubljenost, dijete se u nešto zagleda, ne zna gdje je, ne sjeća se što se dogodilo prije nekoliko minuta i sl.

Astma - Bolest nije zarazna, a liječi se lijekovim protiv alergije u obliku pilula ili lijekovima u obliku spreja koji dijete uštrcava u usta pomoću posebne pumpice. Sprej brzo opušta grč bronha, pa dijete opet može normalno disati.Učenici u razredu kojeg pohađa astmatično dijete trebali bi znati kako pumpica izgleda i gdje je dijete drži, kako bi mu je mogli brzo dodati.

Dijabetes: Djeca koja boluju od šećerne bolesti često moraju i tijekom nastave pojesti neki keks ili neku voćku kako bi održala poželjnu razinu šecera u krvi. Učitelj bi djeci trebao protumačiti kako ta bolest mijenja razinu šecera u krvi, pa je treba umjetno održavati na poželjnoj razini lijekovima ili/i posebnim načinom prehrane.

Tjelesni nedostaci mogu biti posljedica trauma, preboljelih ili progresivnih bolesti, pa bi u svakom konkretnom slučaju o tome trebalo razgovarati s djecom. Bitno je da se djeci omogući da postavljaju pitanja kako bi i na taj način mogla smanjiti eventualne strahove ili otpore prema različitoj djeci.

Možda bi bilo dobro svakoga dana, dakako u vrijeme koje vi smatrate najprikladnijim, proraditi s djecom jednu ili dvije upute iz "Bontončića", pa ga tako približiti djeci. Rad na "Bontončiću" može se iskoristiti za općenito poticanje tolerancije prema različitostima koje, npr., uključuju i djecu različite narodnosti ili vjere.

 


ï P R I J A T E L J ð


U TVOM VRTIĆU, ŠKOLI, KUĆI LI ULICI IMA DJECE KOJA IMAJU NEKO TJELESNO OŠTEĆENJE PA SE TEŽE KREĆU ILI NE MOGU HODATI, SLABIJE ČUJU ILI SU GLUHA, SLABO VIDE ILI TEŽE UČE. IMA I DJECE KOJA BOLUJU OD NEKIH BOLESTI, KOJE NISU ZARAZNE, ALI MOGU UPLAŠITI DRUGU DJECU KAO, NAPRIMJER, ASTMA ILI EPILEPSIJA. TOJ DJECI MOŽEŠ I TI POMOĆI. NA OVIM STRANICAMA VIDJET ĆEŠ KAKO.

1. AKO VIDIŠ DA SE NEKO DIJETE TEŠKO USPINJE ILI TEŠKO SILAZI STUBAMA, PRIÐI MU, PONUDI MU DA SE OSLONI NA TEBE, ILI MU POMOZI NOSITI ŠKOLSKU TORBU.

2.  DJECA KOJA NE MOGU HODATI ILI SE TEŠKO KREĆU NE MOGU SUDJELOVATI U NEKIM IGRAMA. POTAKNI ZAJEDNIČKU IGRU U KOJOJ MOGU SUDJELOVATI SVA DJECA KAKO SE NE BI OSJEĆALA ODBAČENA.

 

3.  AKO DIJETE U VRTIĆU ILI ŠKOLI ODJEDNOM POČNE TEŠKO DISATI, JER NE MOŽE UDAHNUTI DOVOLJNO ZRAKA, PITAJ GA IMA LI PUMPICU S LIJEKOM, DODAJ MU JE ŠTO BRŽE I POZOVI U POMOĆ NEKU ODRASLU OSOBU.

4. NEMOJ OPONAŠATI NEČIJE NEDOSTATKE,  NE IZRUGUJ SE DJECI KOJA SU BOLESNA ILI SLABIJA OD DRUGIH. PRIPAZI NA NJIH DA NE PADNU ILI DA SE NE OZLIJEDE.  NE BUDI "PTICA RUGALICA".

5. NASTOJ RAZUMJETI DJECU KOJA MUCAJU ILI TEŠKO I NERAZUMLJIVO GOVORE.

6. IZGLED NIŠTA NE GOVORI O DOBROTI ILI ZLOĆI, LJUBAZNOSTI ILI NELJUBAZNOSTI, POŠTENJU ILI NEPOŠTENJU. NE PODSMJEHUJ SE VISOKIMA ILI NISKIMA, DEBELIMA ILI MRŠAVIMA.

7.  I DJECA BOLUJU OD ŠEĆERNE BOLESTI. POMOZI IM, AKO TREBA, DA NAĐU MIRNO MJESTO ZA UZIMANJE SVOG LIJEKA ILI INEKCIJE. NE PODSMJEHUJ IM SE I NE ZOVI IH "KARAMELAMA".

8. SLABOVIDNA DJECA NE MOGU PROČITATI ŠTO PIŠE NA PLOČI ILI SITNIM SLOVIMA U KNJIZI. PROČITAJ IM ONO ŠTO SAMI NE MOGU. PAZI DA IM NE RAZBIJEŠ NAOČALE.

9.  DJECA KOJA SLABIJE ČUJU TEŽE PRATE UPUTE TETA U VRTIĆU ILI UČITELJA U ŠKOLI. AKO VIDIŠ DA NEKO DIJETE NEŠTO NIJE SHVATILO, PONOVI MU ŠTO JE BILO REČENO, AKO TREBA I NEKOLIKO PUTA.

10.  AKO PRIMIJETIŠ ILI VEĆ ZNAŠ DA NEKO DIJETE NE ČUJE ILI ČUJE SLABIJE, GLEDAJ GA RAVNO U LICE KADA MU ŽELIŠ NEŠTO REĆI I KAŽI MU TO JASNO I RAZGOVJETNO. AKO TE NE RAZUMIJE, POKAŽI ZNAKOM ŠTO MU ŽELIŠ REĆI ILI MU NAPIŠI VELIKIM SLOVIMA.

11. IMA DJECE KOJA TEŽE NAUČE ČITATI I PISATI, PA STALNO ČINE ISTE POGREŠKE. AKO IMAŠ SLOBODNOG VREMENA, ČITAJ S NJIMA.

12. DJECA KOJA IMAJU EPILEPSIJU UZIMAJU LIJEKOVE KOJI IH ČINE MALO SPORIJIMA. AKO VIDIŠ DA NEKO DIJETE NIJE STIGLO NEŠTO ZAPISATI, PONUDI MU SVOJE BILJEŠKE.

13. AKO TVOJ RAZRED ILI ŠKOLA IDE U POSJET KAZALIŠTU U KOJEM NEMA POSEBNOG ULAZA ZA DJECU U INVALIDSKIM KOLICIMA, POZOVI PRIJATELJE I ZAJEDNO IH UNESITE.

14. IMA DJECE KOJA UČE TEŽE I SPORIJE. NEMOJ DOPUSTITI DA IM SE DRUGA DJECA ZBOG TOGA RUGAJU ILI DA IH NAZIVAJU POGRDNIM IMENIMA, VEĆ IM PONUDI SVOJU POMOĆ U UČENJU.

15. DJECA RASTU I RAZVIJAJU SE. NEKA POSTAJU JAKO NEMIRNA I NE MOGU DUŽE VRIJEME USMJERITI SVOJU PAŽNJU NA ZADATAK. IMAJ STRPLJENJA S NJIMA I POMOZI IM U SAVLADAVANJU ŠKOLSKOG GRADIVA.

16. NEMOJ SE HVALITI SVOJOM SNAGOM ILI BRZNOM, A POSEBNO NE PRED DJECOM KOJA SU BOLESNA ILI IMAJU NEKU TJELESNU MANU.

17. IMA DJECE KOJA SE BOJE GOVORITI PRED RAZREDOM, IAKO SU SVE DOBRO NAUČILA. POMOZI IM DA SE OSLOBODE TOG STRAHA I VJEŽBAJ S NJIMA KROZ IGRU NASTUP PRED DRUGIMA.

DOŠLI SMO DO KRAJA!

IZABERITE U SVOM RAZREDU DEŽURNE "ANĐELE ČUVARE" ZA SVAKO BOLESNO DIJETE ILI ZA DIJETE S TEŠKOĆAMA U RAZVOJU. SVATKO BI NOGAO NEKOM DJETETU BITI ANĐEO ČUVAR TJEDAN DANA.

AKO I TI IMAŠ NEKU TEŠKOĆU ILI NEDOSTATAK, NEMOJ SE TOGA SRAMITI JER SVAKOME NEŠTO NEDOSTAJE.

NAJVAŽNIJE   JE   PRIJATELJSTVO  !

 

Pripremila:

Amila Selava

 

 

 

Povratak na sadržaj