Glasilo Saveza udruženja građana oštećenog sluha i govora BiH

 

 MOSTOVI BROJ 4

 

 MOSTOVI BROJ 5

 

 MOSTOVI BROJ 6

Sadržaj

Saradnici u ovom broju

 MOSTOVI BROJ 7

 MOSTOVI BROJ 8/9

 MOSTOVI BROJ 10

 

 

 

 

      

MOSTOVI broj 6, mart/ožujak 2002. godine

REZIME                          engleski

Tema broja: Sluh, gluhoća, nagluhost.

Savez udruženja građana oštećenog sluha i govora BiH proteklu godinu okončao je uspješno i pored niza teškoća finansijske i organizacione prirode. Nekoliko projekata je realizirano (međukantonalni sportski turnir, nabavka slušnih aparata i računara za Centar za gluhu djecu u Tuzli, pozorišna predstava, oživljavanje magazina za tematiku gluhih i nagluhih, izložba gluhih umjetnika, angažiranje oko uključivanja tumača znakovnog jezika na TV, animiranje javnosti za probleme osoba sa oštećenim sluhom, pružana stručna pomoć udruženjima, itd.).

U UGOSG-u Kantona Sarajevo, u januaru, Klub žena organizirao je bal pod maskama pod nazivom “Najluđa noć”, koji je uz bogati program trajao do zore.

NVO Zdravo da ste – Omladinski centar “Kastel” iz Banja Luke svojim primjerom pokazao je saradnju na djelu. Integracija djece sa oštećenim sluhom Centra za obrazovanje i rehabilitaciju slušanja i govora iz Banja Luke organizovana je u toku protekle godine kroz niz kurseva, umjetničkih i edukativnih radionica i druženja. Djeca iz osnovne škole “Dositej Obradović” i učenici Centra za rehabilitaciju sluha i govora su prodajom svojih radova pribavili potrebnu opremu za Centar.

Dva talenta kriju se u Bugojnu! Enes Zukić, umjetnik zlatnih ruku koji od šibica izrađuje prelijepe džamije, i Ibrahim Ćorić sa svojim sevdahom, pobjednik na brojnim festivalima.

Projekat “Ispravi pogreške u svoju korist” namijenjen rehabilitaciji slušanja i govora kod djece oštećenog sluha i govora, predškolskog i školskog uzrasta u okviru UGOSG Unskosanskog kantona. Predlagač i implementator istog je gospođa Enisa Ćurtović, prosvjetni radnik u mirovini… Roditelji moraju znati da slušne i govorne smetnje nisu zapreka za stjecanje pismenosti. Nepismenost je hendikep.

Kad imaš toliku ljubav i podršku od svojih bližnjih i nesebičnu pomoć od drugih ljudi, uz vjerovanje u Boga i Njegovo određenje, sve u životu je lakše – priča mlade gluhe travničanke Amile Selava, koja zahvaljujući svojoj inteligenciji i upornosti uspijeva doći do fakultetske diplome.

Uzmi boje i kist, pokušaj naslikati sliku, možda u tebi spava slikar,samo ti to nisi znao... Svakom je po rođenju dat dar. Pogledaj dječije oči, kristali gledaju u veliki svijet. Samo treba prići i zahvatiti u riznicu talenata. Pružimo djetetu šansu. Greška je vjerovati u neuspjeh. Odustati prije pokušaja poraz je. Za njihovu budućnost odgovornost snose odrasli (roditelji, profesori, rođaci). U djeci su mali ljudi, a odrasli im otvaraju vrata u sutra da se naklone sa pozornice životu i krenu oboružani znanjem, sada već samostalni i sposobni da se uključe u tu neizmjernu rijeku. Život je lijep i okrutan, stalna borba.

U Mostaru je nedavno potpuno završena izgradnja Centra za djecu i omladinu sa posebnim potrebama. Smješten je u ulici Južni logor bb, u južnom dijelu grada. Centar posjeduje modernu opremu i kvalitetan kadar, ali nažalost ima neriješeno pitanje finansiranja. Moto Centra je: “Sa posebnom potrebom kroz Centar, a bez posebne potrebe, samostalno kroz život”.

Trećeg decembra 2001. godine Ministarstvo za zapošljavanje i socijalna pitanja jednoglasno je donijelo odluku da se prihvati prijedlog Evropske komisije da se 2003. godina proglasi Evropskom godinom osoba sa invaliditetom.Odobren je budžet od 12 miliona eura za Evropsku godinu namijenjen za finansiranje širokog spektra aktivnosti i inicijativa.

Oštećenje sluha kod djece se javlja sve češće u svijetu. Zahvaljujući modernoj tehnologiji, mnogo se može učiniti da ova djeca dobro startaju u život, ukoliko se poremećaj otkrije blagovremeno.

Deaf can do anything except hear – ostvarenje jednog američkog sna. Gluha bosanka, Amra Hrnjež, pobjegla je od rata u Bosni i utočište pronašla u Americi. Diplomirala je na Gallaudet univerzitetu za gluhe u Vašingtonu.

Sluh, gluhoća, nagluhost – Nismo svjesni činjenice da je naše čulo sluha jedno i da ima neprocjenjivu vrijednost. Svako oštećenje sluha uzrokuje šum, nagluhost ili potpunu gluhoću, što za posljedicu ima smetnje u sporazumijevanju. Savremeno slušno pomagalo mora omogućiti pacijentu prirodno slušanje govora, muzike i ostalih zvukova, osigurati dobro sporazumijevanje, a i ujedno mora biti ugodno za nošenje.

“Stimulacija pokreta”, nastavak sadržaja knjige namijenjene roditeljima gluhe djece.

Rezolucija o znakovnim jezicima – novi tekst, je usvojena prilikom obilježavanja Dana znakovnih jezika Evropske unije gluhih održanom 06.12.2001. godine na Evropskom parlamentu u Briselu. Rezolucija treba poslužiti svim organizacijama gluhih za lobiranje za postizanje promjena sa ciljem obezbjeđenja boljeg statusa znakovnog jezika u svojim zemljama.

Internacionalni Klub B-17 je osnovan u januaru prošle godine u Kopenhagenu kao forum za gluhe drugog etničkog porijekla u Danskoj. Osnovan na inicijativu četvero gluhih a jedan od njih je iz Bosne i Hercegovine.

Nova knjiga! Dr. Fuad Brkić sa KCU u Tuzli objavio je knjigu pod nazivom “Slušna pomagala”. Kako funkcionira slušno pomagalo, novi trendovi na polju liječenja i rehabilitacije osoba sa oštećenim sluhom, kratak istorijat  razvoja proizvodnje slušnih pomagala – samo su neka od pitanja koja se obrađuju u ovom djelu.

Amir Kiverić, nagluhi student univerziteta u Tuzli, intervju.

Čula sam nešto kao tik-tak… Priča o pozitivnim rezultatima kohlearne implantacije.

Razgovor sa urednikom časopisa Inicijativa, Jasminom Hemze.

Gdje drugima dah staje SENSO DIVA ostaje mirna…

Nekoliko korisnih savjeta o tome kako  održavati individualnu olivu.

Zašto dva uha čuju bolje od jednog? Šta su otkrili naučnici?

Istina o SIDI – prenesi je dalje. Poslije infekcije HIV-om dolazi do postepenog iništavanja odbrambenog sistema ljudskog organizma da bi na kraju došlo do potpunog sloma prirodnih odbrambenih mehanizama.  Posljedica su teške zarazne bolesti, rijetki oblici raka, promjene i oštećenja nervnog sistema. Sve osobe oboljele od AIDS-a umiru jer ne postoji lijek koji dovodi do izliječenja.

Specijalne olimpijske igre - “Kada tražimo viziju za budućnost, mi vidimo slijedeću generaciju heroja Specijalne Olimpijade – sportiste, porodice i volontere – koji će doći sa svih krajeva planete, udruženi njihovom željom da pokažu svijetu da joj svako, zbilja pripada.”

Poezija – stihovi Zdenke Kirin iz Zagreba

 

 

Napomena: Članci iz magazina MOSTOVI u Web izdanje se ne prenose uvijek kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Ponekad se ne prenosi niti cijeli tekst članka. Svrha članaka na Webu jest da pruže uvid u način obrade teme i potaknu interes za proučavanjem cijelog broja MOSTOVA. Za cjelovit uvid u članke - savjetujemo da pogledate papirnato izdanje magazina. Hvala.