Glasilo Saveza udruženja građana oštećenog sluha i govora BiH

 

 MOSTOVI BROJ 4

 

 MOSTOVI BROJ 5

 

 MOSTOVI BROJ 6

  

 MOSTOVI BROJ 7

Sadržaj

Saradnici u ovom broju

 

 MOSTOVI BROJ 8/9

 

 MOSTOVI BROJ 10

 

 

 

  

 

Na nedavno održanom najvećem svjetskom kongresu Audiologa i Sajmu za slušne aparate i aparate za dijagnostiku sluha u Njemačkom gradu Lajpcigu, Siemens je predstavio najnoviju generaciju digitalnih slušnih aparata, uvodeći prvi u svijetu aparate sa tri usmjerena mikrofona.

TRIANOTM  Sistem za komforno slušanje

Ako pomisao na nošenje slušnih aparata izaziva nepovjerenje u vama, TRIANOŢM može to izmijeniti u potpunosti.

Dani nošenja neprijatnih i jako uočljivih slušnih aparata su prošlost. Dizajniran i razvijen u istraživačkim centrima za rješenje problema sluha firme Siemens, lidera u tehnologiji za slušne aparate, TRIANO je intuitivna digitalna tehnologija koja obezbjeđuje zadovoljstvo i bolje razumijevanje govora za vrijeme nošenja aparata cijelog dana.

TRIANOTM  Jedini slušni aparat sa sistemom za pogodno razumijevanje govora

Ekskluzivno, samo uz TRIANOTM, SISTEM ZA POGODNO RAZUMIJEVANJE GOVORA, doprinosi užitku slušanja sa slušnim aparatom. On umanjuje napor i naprezanje koje je ponekad prisutno uz nošenje slušnih pomagala. Sa SISTEMOM nema potrebe za posebnim manuelnim podešavanjem u različitim situacijama slušanja.

Kao što se zjenica oka prilagođava količini svjetlosti koje ulazi u oko, TRIANO slušni aparat se automatski prilagođava slušanju vaše okoline.

 

SISTEM ZA POGODNO RAZUMIJEVANJE GOVORA radi za vas na tri načina:

§          Prvo, automatski

raspoznaje situaciju u vašem okruženju;

§          Drugo, automatski

minimalizira vaš napor da čujete;

§          I treće, automatski maksimalizira razumijevanje govora, uz pomoć revolucionarnog automatskog i adaptivnog usmjerenog sistema mikrofona.

Osiguravajući da svako prosperira od ove napredne digitalne tehnologije, SISTEM ZA POGODNO RAZUMIJEVANJE GOVORA je standardna komponenta za sve vrste TRIANO slušnih aparata, od najmanjih kanalnih, kompletno smještenih u uho, pa do najsnažnijih zaušnih modela.

 

Optimalno slušanje iz svih pravaca

Jednog trenutka razgovarate sa porodicom i prijateljima u bučnom okruženju, a u slijedećem ste na sastanku gdje vaš šef obrazlaže rezultate poslovanja. U bilo kojoj situaciji i okruženju, TRIANO osigurava najbolje moguće razumijevanje govora u različitim bučnim situacijama, koristeći visoko razvijeni i “pametan” sistem usmjerenih mikrofona.

Istraživanja su potvrdila da usmjereni mikrofoni mogu poboljšati razumijevanje govora u različitim bučnim situacijama. Koristeći unaprijeđeni TwinMicTM sistem ili novi TriMicTM sistem, TRIANO slušni aparati pokrivaju sve pravce slušanja na novi način. Čak i kad izvor buke dolazi iz raznih pravaca, TRIANO sistem usmjerenih mikrofona prepoznaje i smanjuje buku iz tog pravca, tako da je govor što jasniji, pa i ako se izvor buke kreće i mijenja pravac, TRIANO usmjereni mikrofon slijedi je.

TriMicTM , standarna komponenta za TRIANO 3 BTE (zaušni) slušni aparat, upošljava tri mikrofona da rade istovremeno i omogućava najveći dosad dostignut stepen usmjerenosti od svih dosadašnjih slušnih aparata. Na primjer, ukoliko se želite fokusirati na zvuk pred sobom, TriMic jako umanje zvuke odozada i sa strane, dok se fokusiraju na željeni zvuk pred vama.

 

 

Druge prednosti nošenja TRIANA

§          To je  kao da imate 4 aparata u jednom

Neki TRIANO slušni aparati mogu imati i 4 programa slušanja. Siemensov specijalista za podešavanje slušnih aparata može programirati sva četiri programa za vaše različite potrebe slušanja. Na primjer, jedan program može biti podešen za bučnu sredini u kojoj radite, drugi za gledanje televizije, treći za šetnje vani, ili zavisi od vas šta želite. Sa samo jednim pritiskom na dugme, odabirate program koji vam zvuči najbolje u datom trenutku.

§          Razgovor telefonom je lakši

Ponekad dolazi do pištanja (interferencije) kod ljudi koji nose slušne aparate prilikom upotrebe telefona. TRIANO slušni aparati mogu se nabaviti sa tzv. telecoil prekidačem, da bismo olakšali slušanje dok telefoniramo. Telecoil obezbjeđuje da slušni aparat ne “obraća pažnju “na ostale zvukove iz okruženja dok se obavlja telefonski razgovor.

§          Intuitivno upozorenje

Sa TRIANO slušnim aparatom bićete upozoreni na promjene ili prilagođavanje u aparatu. TRIANO se oglašava tonski (ili bipom) kad se promijeni program slušanja, kad se uključi telecoil, ili kad je baterija pri kraju. Specijalista za slušne aparate sa vama odabire ton ili signal koji želite.

§          Pravi slušni aparat za svakog…

Cjelodnevna pogodnost dostupna uz različite stilove

TRIANO nije samo jedan slušni aparat, već je to porodica aparata za različite potrebe. Dostupan je u svim izvedbama, od najmanjeg CIC (kompletno u kanalu), do superiorno snažnih zaušnih aparata, zadovoljavajući svaki stepen oštećenja sluha, za sve ljude i sve uzraste.

TRIANO se bori u svim teškim situacijama da bi postigao ugođaj slušanja cijelog dana i da zadovolji vaše kozmetičke želje dizajnom.

Vaše napredovanje u boljem slušanju i razumijevanju, sa bilo kojim slušnim aparatom zavisi od podešenosti (fitiranja) slušnog aparata, vrste i tipa oštećenja sluha i odgovarajuće i valjane dijagnoze oštećenja.

Bitno je shvatiti da nepostoji slušni aparat koji će povratiti mogućnost normalnog, zdravog sluha i da svako ne izvlači korist od aparata podjednako.

 

 

SIEMENS - PHOENIX  -

Digitalni slušni aparat koji je osvojio svijet  

PHOENIX  se pojavio na tržištu prije nepunu godinu dana i već je masovno osvojio tržišta, kako bogatih tako i siromašnih zemalja.

Razlog tome je izvanredan kvalitet zvuka nastao digitalnim procesuiranjem signala. Tome treba dodati i jako pristupačnu cijenu, pogotovo uzimajući u obzir naše uslove i standard života.

 

 

PHOENIX familija pokriva sve vrste oštećenja sluha, od blažih pa do najtežih.

 

Zbog pristupačne cijene pogodni su za binauralno (obostrano) nošenje slušnih aparata, naročito kod djece.

Pogodni su za razgovor putem mobilnog ili bežičnog telefona, jer nemaju interferenciju (smetnje).

Dostupni su svi modeli, od lijepo dizajniranih zaušnih aparata, pa do najmanjih, skoro nevidljivih, kanalnih aparata.

 

 

 

Novo u Siemens-u!

T-link (set za razgovor mobilnim telefonom)

 

Osobe sa srednjim i težim oštećenjem sluha su do sada mogle koristiti mobilni telefon samo za slanje pisanih poruka (SMS).

 

 


Sada im se pruža mogućnost da obavljaju razgovor putem mobilnog telefona ukoliko koriste zaušni slušni aparat. U Siemens-ovim slušnim centrima u Sarajevu, Tuzli i Mostaru se može nabaviti posebno konstruisan i dizajniran set za razgovor mobitelom, T-link.

 

 

 

 

Povratak na sadržaj