Glasilo Saveza udruženja građana oštećenog sluha i govora BiH

 

 MOSTOVI BROJ 4

 

 MOSTOVI BROJ 5

 

 MOSTOVI BROJ 6

  

 MOSTOVI BROJ 7

Sadržaj

Saradnici u ovom broju

 

 MOSTOVI BROJ 8/9

 

 MOSTOVI BROJ 10

 

 

 

  Iz udruženja

 

 Jubilarna godina UGOSG Maglaj

 

Dana 30. septembra prije pet godina održana je osnivačka Skupština Udruženja građana oštećenog sluha (UGOS) Maglaj. Prvog decembra te godine udruženje je registrovano u Zeničkodobojskom kantonu, a jedanaestog decembra upisano pod brojem 162 u evidenciju Ministarstva pravde ZDK.

UGOS Maglaj ima Statut, Poslovnik o radu i druga akta, kao i Odluku o udruživanju u SUGOS BiH.

Udruženje djeluje na području tri opštine: Maglaj, Tešanj i Doboj Jug. Sadržaj osnovne djelatnosti je: briga o školovanju i zapošljavanju lica oštećenog sluha, saradnja sa nadležnim organima, organizacijama i institucijama iz oblasti socijalne, zdravstvene i ekonomske zaštite, i dr.

Organi upravljanja Udruženja su: Skupština, Upravni odbor i Nadzorni odbor.

Finansijska evidencija Udruženja o donacijama i njihovoj potrošnji je uredna i transparentna. Udruženje ima oko 200 članova, ali ovaj broj s vremena na vrijeme neznatno varira.

Udruženje ima šest zastupnika u Skupštini UGOSG ZDK, dva u Upravnom odboru istog i jednog u Skupštini SUGOSG BiH.

Imajući u vidu pod kakvim uslovima i u kakvim privremenim prostorijama Udruženje radi, može se rad ocijeniti uspješnim. Neuslovna prostorija ima površinu od 15 m². Uređenju ove prostorije je pomoglo odjeljenje međunarodne organizacije ACTION FAIM     u Doboju. Poklonili su mali pisaći sto i još tri manja stola sa po četiri stolice.

Španska organizacija ESPLAC, koja se bavi humanitarnim radom, je iz  Barcelone i do sada je donirala 12 odgovarajućih slušnih aparata, od čega je bilo pet novih i sedam ispravnih rabljenih. Španci su finansirali i putovanje i kraći boravak dvoje djece naših članova u Španiju u sklopu grupe djece drugih organizacija iz Maglaja.

Opština Tešanj je donirala pakete članovima i nešto novca. Opština Maglaj je iz budžeta donirala veoma malo novca, ali hvala im i za to. Očekujemo veće razumijevanje i podršku ovom Udruženju, posebno u tome da se izjednače sa pravom i statusom sa drugim građanima.

Udruženje je aktivno i u sportu. Organizovali su turnir u malom nogometu i streljaštvu. U Kantonalnom takmičenju osvojene su i dvije prve nagrade. Dva pehara stoje kao dika uspjeha u prostoriji Udruženja.

 

 

Značajna donacija UGOS-u Maglaj

Ovog ljeta UGOSG Maglaj je dobio značajnu donaciju. Želimo posebno istači uvaženog, vrlo poštovanog gospodina Karl-Heinz Hemme-a iz Kassel-a, Njemačka. Gospodin Karl vodi humanitarnu aktivnost u organizaciji Hörgeräte-Projekt Bosnien, što znači “Projekt - Slušni aparati za Bosnu” Ova organizacija na čelu sa gospodinom Hemme-om je boravila već četvrti put u Maglaju. Ovoga puta je poklonjeno deset slušnih aparata. Do sada je samo od ove humanitarne organizacije četrdeset članova Udruženja dobilo slušne aparate. Svaki prijavljeni član, koji je na taj način dobio slušni aparat bio je dužan ranije pribaviti od nadležne zdravstvene ustanove audiogram, kako bi se naručio odgovarajući slušni aparat. Kod preuzimanja donacije naručilac je morao sam doći, biti identifikovan i lično preuzeti odgovarajući slušni aparat, a potom dati svoj potpis. Na taj način je isključena svaka mogućnost zloupotrebe (prodaje) ili prijem slušnog aparata neodgovarajuće frekvencije ili jačine.

Da bi to sve funkcionisalo imamo, na našu sreću, jednu uhodanu ekipu stručnjaka iz Zenice. Njihova uloga je velika, a naša zahvalnost neizmjerna. Naši zaslužni humanitarci iz Zenice su: koordinatorka-prevoditeljica gospođa Jasna Vrskić, doktor otorinolaringolog gospodin Mirsad Čaušević i medicinska sestra gospođa Suada Vidimlić-Dada. Njihov posao je plemenit. Oni poduče pacijenta, podese mu slušni aparat i kada se od takve osobe dobije osmjeh i riječ “čujem” to je velika nagrada za posao koji obavljaju ovi humanitarci.

I na kraju moram spomenuti naše skromne domaćine: Krpić Salku, Mahinagić Džemala, predsjednicu UO UGOSG ZDK-a Ljudmilu Bosanac, kao i dosadašnjeg sekretara Šuvalić Aziza, koji volonteriše u udruženju i ne dopušta da se aktivnosti ugase. Svi oni su uložili i ulažu dosta truda da bi se sve ovo provelo i uspješno trajalo. Ovo nije posao koji će biti završen. U ove aktivnosti su uključeni i članovi obitelji i komšije osoba oštećenog sluha, preko kojih se često prenese poruka ili obavi telefonski razgovor.

Hvala svima koji na bilo koji način pomažu ovoj populaciji građana!

 

 

Mostovi povezuju ljude

Svi članovi UGOSG-a u Maglaju rado čitaju magazin “Mostovi”, kao i drugi građani kojima ovaj list dođe u ruke. Pohvale nisu izostale. “Mostovi” obrađuju teme i članke, koji osim članova interesuju i mnoge druge građane.

Nedavno je u Maglaju boravila ekipa humanitaraca, među kojima je bio osamdesetogodišnji Nijemac, gospodin Karl-Heinz Hemme. Dali smo mu dva primjerka “Mostova”, br. 4 i br. 5. On ih je listao i gledao, a zatim je prokomentarisao da mu je žao što ne razumije naš jezik. Rado bi pročitao tako interesantan magazin. Gospodina Karla je zanimalo da li je znakovni jezik u svim državama Evrope jednak. Kada mu je rečeno da ima razlika, rekao je da bi bilo dobro kad bi se znakovni jezik izjednačio u svim evropskim zemljama.

Zatvorio je list i kazao “Brucken” - “Mostovi”. Obečali smo da će u jednom od narednih “Mostova” pisati nešto i o njemu jer on to zaslužuje. Rekao je “Das Brucken die Leute ferbindt” što znači “Mostovi povezuju ljude”.

Eto tako se čitaju “Mostovi” u Maglaju, a biće i prevedeni na njemački jezik u Kassel-u.

 

Jovica Bosanac

 

Povratak na sadržaj